Aštuntosios savaitės Raitazija

***

Mūsų pasaulyje viskas susiję su saule - apie ją sukasi planetos, nuo jos priklauso metų laikai, saulės tekėjimas ir laida lemia mūsų dienos ir nakties suvokimą. Saulė yra vyraujantis mūsų gyvenimo dėmuo, bet, žvelgiant iš kitos galaktikos - ji tik taškelis beribėje erdvėje.

Požeminis pasaulis reikalauja sąrangos, panašios į saulės sistemą, kurioje egzistuoja tarpusavio ryšiai ir struktūra. Tačiau visos struktūros, kaip ir orientavimasis į jas, yra sąlyginės. Jeigu urvus tyrinėtų mažos pelytės, požeminiai labirintai žymiai pailgėtų, bet nebūtų tokie gilūs. Visai kitaip susiklostytų, jei speleolgai butų šikšnosparniai: urvo salių ir galerijų skliautai jiems labiau rūpėtų, nei dugnas.

Todėl bet kokie mėginimai nustatyti, kas vyrauja požeminiame pasaulyje, tėra sąlygiški, subjektyvūs ir laikini. Visuotinio mato, pagal kurį tikrai galėtume ką nors pavadinti centru urve - nėra, nebent tas, kuris yra tyrinėtojo sąmonėje. Kai stebime požeminį pasaulį (sudarinėjame topografines nuotraukas, fotografuojame, tyrinėjame urve esančias gyvybės formas), turime įtraukti ir save kaip stebėtojus, kaip atskaitos tašką. Kaip kitaip galėtume apibrėžti ir aprašyti tai, kas yra mums pasiekiama? Tuo metu mūsų sąmonė yra tarytum urvo dalis.

Mes esame centras, kito centro urve nėra.

 
Powered by Etomite CMS.