Pirėnų kalnai, šiaurės Ispanija

2006 liepos 28 - rugpjūčio 9 

Ispanų speleoklubas De Gracia Aranjoneros (Arañonera) urvų sistemai tyrinėti kasmet organizuoja speleostovyklas. Jau kelerius metus šios stovyklos yra tarptautinės. 2006 m. kartu su ispanais bei vengrais kartu dalyvavo ir dvi speleoklubo "Aenigma" narės:

              Irena Gudaitienė

              Laura Tamoševičė

         
Stovyklos išsiskiria puikiu maitinimu (daržovės, alyvuogės, vaisiai, sultys, vynas, džemas, jogurtai, čipsai, šokoladiniai kremai ir pan. Iš tradicinių - makaronai, ryžiai, sūris, dešra), malonia bei draugiška atmosfera ir darbo po žeme įvairove.

 šiaurės Pirėnai
    Lauros Tamoševičės nuotrauka 

Šiuo metu Aranjoneros urvų sistemos bendras ilgis siekia 42 700 m, o didžiausias gylis -1349 m. Šalia yra surasta daugybė smulkių urvų, kurie dar neprijungti prie sistemos, bet yra perspektyvų tai padaryti. Pati Aranjoneros sistema turi 9 įėjimus. Tarp šių įėjimų galimi patys įvairiausi traversai: pats populiariausias traversas iš T1 įėjimo į Santa Elenos urvą (Cueva de Santa Elena) yra apie 550 m gylio ir kelių km ilgio. Traversas iš paties aukščiausio sistemos įėjimo C7 į Santa Elenos versmę (vietą, kur išteka sistemos karstiniai vandenys) (Surgencia de Santa Elena) yra virš 9 km ilgio ir juo nusileidžiama iki 1338 m gylio. Tai antras pasaulyje pagal gylį traversas (pirmasis - Lamprechštofenas Austrijoje).

 

SMS žinutės iš Ispanijos ir šiaip apie kelionę - forume.
Nuotraukos iš iš 2006 m. Aranjoneros stovyklos.
Plačiau apie Aranjoneros urvų sistemą skyrelyje "Speleologija ir urvai"

 
Powered by Etomite CMS.