Pasiūlymai darbui su vaikais darželiuose, mokyklose ir namuose

Ugdymo įstaigų darbuotojams pateikiame patarimus, kaip vaikams jiems įdomia veikla suteikti žinias apie šikšnosparnius. Užsiėmimų metu vaikai turėtų susiformuoti teigiamą požiūrį į šiuos gyvūnus, pajusti atsakomybės jausmą ne tik už juos, bet ir visą supančią aplinką, išmokti pažinti, suprasti ir saugoti ją. Tuo pat metu bus ugdomas vaikų kūrybiškumas, darbštumas, smulkioji motorika.
Užsiėmimai:

  • Ekskursija į žiemavietes – kai kuriose saugomose teritorijose (Pvz.: Pavilnių regioniniame parke, Žemaitijos nacionaliniame parke) yra sutvarkytos ir žmonių lankymuisi pritaikytos šikšnosparnių žiemavietės. Iš anksto susitarus su parko darbuotojais, žiemos metu galima vaikams surengti ekskursiją į šias žiemavietes. Iš arti stebėdami žvėrelius, vaikai suvoks, kad tokie maži padarėliai tikrai negali padaryti nieko blogo net mažiems vaikams. Tuo pat metu jie galės susipažinti su jų žiemojimo aplinka, miego metu vykstančiais fiziologiniais pokyčiais organizme. Ekskursijos metu papasakokite vaikams, kodėl negalima trikdyti šikšnosparnių žiemos metu, kuo tai gali jiems pakenkti. Paskaitą galite pravesti Jūs arba parko darbuotojas.
  • Vasaros metu šikšnosparnius galima stebėti jų gyvenamosiose vietose. Temstant, nusileidus saulei ir naktį jie išskrenda maitintis. Vietovėje, kurioje aptinkami šikšnosparniai, galima su vaikais nueiti stebėti šių gyvūnų į pamiškę, nedidelę miško laukymę, prie vandens telkinių bei mieste, kur yra augančių medžių, parkeliuose. Dažnai mieste šikšnosparniai skraido aplink šviestuvus ir gaudo vabzdžius. Skraidantys žvėreliai gerai matosi plika akimi, tačiau jie žvitriai skraido. Vienas iš būdų juos stebėti - su detektoriumi. Tai prietaisas, fiksuojantis šikšnosparnių skleidžiamus balsus. Detektorių pagalba, žinant kiekvienos rūšies skleidžiamų bangų diapazoną, galima tiksliai nustatyti rūšį. Tokių stebėjimų metu galite papasakoti kuo naudingi šie gyvūnai (suėda daug vabzdžių kenkėjų), apie jų unikalų orientavimosi erdvėje bruožą (skleidžiamų ultragarsų pagalba), naktinį gyvenimo būdą.
  • Į pagalbą pasitelkę vaikų tėvelius, stalius ar miškininkus sukalkite ir netoli ugdymo įstaigos, namų ar kitose vietose iškelkite inkilų šikšnosparniams. Taip pagausinsite šikšnosparniams reikalingų dienojimo metu slėptuvių ir sumažinsite konkurenciją tarp rūšių. Inkilai šikšnosparniams skiriasi nei paukščių. Mieliausiai jie apsigyvena inkiluose iš neobliuotos medienos. Vidinis inkilo tūris turi būti ne mažesnis kaip 1 dm2. Atstumas tarp priekinės ir galinės sienelių – ne mažesnis nei 10 cm. Inkilų gamybai dažniausiai naudojamos 2,5 cm storio lentos. Lentų paviršiaus nelygumai reikalingi šikšnosparniams nusileisti ant inkilo ar į jį įropoti. Vidinėje užpakalinės sienelės dalyje galima padaryti kelias 1 mm gylio įpjovas arba prikalti nedideles lenteles. Jos palengvina šikšnosparnių įsikibimą į sienelę. Šikšnosparniams patekti į vidų paliekamas nedidelis apie 2 cm pločio plyšys apačioje arba apie 4-5 cm skersmens landa apatinėje inkilo dalyje. Inkilai keliami prie atvirų vietų ten, kur yra geras priskridimas, pvz.: miško aikštelių, miško pakraščiuose, parkuose, pakelėse, vandens telkinių pakrantėse. Kabinti rekomenduojama 3-4 arba 7-8 metrų aukštyje. Vaikai gali inkilus išpaišyti, tačiau rekomenduojama nenaudoti kvapą turinčių medžiagų, pvz.: dažų ir pan., kadangi jis atbaido žvėrelius.

 

Darželyje su vaikais galite daryti įvairius darbelius šikšnosparnių tema. Keletą jų pateiksime, tačiau tai neturėtų apriboti jūsų darbo ir užduočių įvairumo užsiimant su vaikais. Šiuos darbelius vaikai gali daryti ir namuose.

 

  1. Piešimas – papasakokite vaikams apie šikšnosparnius, jų ypatingus biologijos, fiziologijos bruožus, reikšmę, jų apsaugos problemas, parodykite keletą paveikslėlių. Vėliau tegu jie, pasitelkdami vaizduotę ir gautas žinias, piešia šikšnosparnius. Piešinius galite eksponuoti grupėje, darželyje ar parodose.
  2. Vaikų smulkiajai motorikai lavinti užsiimkite su jais origami, t.y. šikšnosparnių lankstymu iš popieriaus. Pateikiame jums keletą lankstymo pavyzdžių (prieduose). Mažesnio amžiaus vaikams origami gali būti per sunku. Todėl galima šiuos gyvūnus lankstyti kartu su jais. Vėliau juos galima iškabinti klasėje, pakabinti ant siūlų, kad šie „skraidytų“ ir pan.
  3. Mažesni vaikai gali karpyti šikšnosparnius ir juos spalvinti. Tereikia ant popieriaus nusipiešti šikšnosparnio trafaretą (prieduose pateikiame pavyzdį), jį iškirpti. Iškirptą šikšnosparnį vaikai tegu nuspalvina, nupaišo veidą, akis, kitas kūno dalis. Vėliau juos taip pat galima iškabinti klasėje ant sienų, langų, pakabinti ant siūlų.
  4. Lipdiniai – parduotuvėse galima rasti daug įvairių tipų lipdymui skirtų priemonių (molio, plastilino ir pan.). Šias priemones taip pat galima naudoti dirbant su vaikais. Tiesiog papasakoję vaikams apie šiuos gyvūnus, leiskite jiems realizuoti savo vaizduotės vaisius lipdant.
  5. Internete pateikiama daug įvairių žaidimų, susijusių su šikšnosparniais. Pateikiame keletą jų pavydžių (prieduose). Žaidimai gali būti labai įvairūs, priklausomai nuo vaikų amžiaus. Juos galite susirasti internete, sugalvoti patys arba leisti tai padaryti patiems vaikams (vyresnio amžiaus). Tai gali būti labirintai (pvz. šikšnosparnis turi pasiekti musę, savo maistą), galvosūkiai, kryžiažodžiai ir pan.
  6. Vaidinimas – švenčių metu, kitomis progomis dramos, muzikos mokytojos ar kitos auklėtojos gali su vaikais parengti vaidinimą apie šikšnosparnius. Tai gali būti įvairus žanras – eilėraščiai, trumpi vaidinimai, spektaklis ir pan.
  7. Šikšnosparnio kaukė – karnavalo metu galite kartu su vaikais pasigaminti šikšnosparnio kaukę. Jos gali būti labai įvairios – karūna, apsiaustas, akiniai ir pan. Paprasčiausia patiems vaikams būtų pasidaryti karūną – tereikia iš popieriaus lapo išsikirpti šikšnosparnio formos trafaretą, jį nuspalvinti. Formą ant galvos galima pritvirtinti virvute/gumute arba priklijuoti prie ilgos popieriaus juostos (karūnos). Pridedamas kaukės pavyzdys (prieduose).
  8. Šikšnosparnio formos meduoliai – namuose, jei yra sąlygų ir darželyje, su vaikais galite kepti šikšnosparnio formos sausainius. Tereikia pasidaryti tešlą (žemiau pateikiamas jos receptas), ją iškočioti ir išpjaustyti „šikšnosparnį“. Parduotuvėse būna pirkti įvairių formų sausainių formelės, kuriomis galima išspausti norimos formos figūrą. Tačiau galimą ją pasidaryti ir iš popieriaus. Paimkite storesnio popieriaus lapą, nupieškite šikšnosparnio figūrą, iškirpkite. Uždėję iškirptą formą ant tešlos apipjaukite ją. Iškepusius meduolius galima „nuspalvoti“ įvairių spalvų glazūra, šokoladu.

RECEPTAS:
Meduoliai „Šikšnosparnis“
500 g miltų
200 g medaus
200 g cukraus
100 g margarino
2 kiaušiniai
0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis meduolių prieskonių (mišinys iš maltų gvazdikėlių, cinamono, kardamono ir muskato riešuto).

Dubenyje maišant šildome medų, cukrų ir margariną, kol šie išsilydo į vientisą masę. Gautą masę atvėsiname. Sudedame kiaušinius, miltus, kepimo miltelius ir prieskonius, viską gerai išminkome. Užminkytą tešlą 1-2 val. palaikome šaldytuve. Iškočiojame 7 mm storio tešlos lakštą. Iš jo išpjauname šikšnosparnio formos meduolius. Kepame vidutinio karštumo (apie 200oC) orkaitėje, kol paruduoja (apie 10 min). Karštus meduolius galima sudėti į indą, sandariai uždaryti ir palaikyti, tada jie būna skanesni. Atvėsus meduolius galima „išpaišyti“ su šokoladu, glajumi ir pan.

Nuotraukos iš Šikšnosparnių savaitės "Užupiuko" darželyje

 

Grįžti į "Šikšnosparniai"

 
Powered by Etomite CMS.