ALADAGLARAS


Turkija, Tauro kalnai

Aladaglaro kalnai
Dūlantys Aladaglaro masyvo kalnai. Vidmanto Balkūno nuotrauka

Turkijos rytinėje Tauro kalnyno dalyje driekiasi Aladaglaro masyvas. Speleologams įdomus tuo, jog tai vienas iš aukštuminių karsto rajonų - urvai išsidėstę 2800-3600 metrų aukštyje virš jūros lygio, tačiau dar mažai tyrinėtas, nors tikrai perspektyvus. Nuo 2000-ųjų metų čia sėkmingai dirba Ukrainos speleoasociacija kartu su Turkijos geologais. Ryškiausias atradimas - Kuzguno urvas (-1400 m). Taip pat tiriama nemažai kiek smulkesnių urvų: Giulčetaj (-185), Kosmosas ir daugelis kitų (priskaičiuojama virš 150-ies urvų).

Daugiau apie ukrainiečių tyrimus Aladaglare...

2005 rudenį ir lietuvių speleologų komanda surengė naujų urvų paieškos ekspediciją į Aladaglarą. Jai vadovavo patyręs speleo instruktorius Raimondas Daniūnas. Mūsų rezultatai nebuvo tokie pribloškiantys, tačiau įsitikinome, jog tai tikrai perspektyvus rajonas, reikalaujantis tolimesnio tyrinėjimo. Pradėtus paieškų ir tyrimo darbus planuojame pratęsti jau kitų metų ekspedicijoje.

Paskaitykite 2005-ųjų ekspedicijos į Turkiją dienoraštį ir įspūdžius.
2005 m. kelionės nuotraukos
2006 m. kelionės nuotraukos
Straipsnis "Lietuvos Ryte".
2008 m. kelionės nuotraukos


Kuzgunas

Kuzguno anga

Gylis: -1400 m
Ilgis: 3187 m

Kuzgunas - antrasis pagal gylį urvas ne tik Turkijoje, bet ir visoje Azijoje. Šiuo metu giliausias Turkijos urvas - Evren Gunay Mehmed Ali Dudeni (-1429 m). Kuzguno urvas (turkiškai Karūnos urvas) -480 metrų gylyje išsišakoja į du paralelinius kelius: pagrindinė šaka veda rytų kryptimi į 1400 m gylį, o Veterok atšaka (pietryčių kryptis) užsibaigia 600 m gylyje. Kuzgunas pasižymi ypatinga įvairiausių darinių (aptekėjimų, stalaktitų, stalagmitų, heliktitų ir t.t.) gausa.

Kuzguno urvo dariniai

Kuzguno planas ir pjūvis.

 
Powered by Etomite CMS.