Dvyliktosios savaitės Raitazija


***


Jei esame speleologai, tai urvai, ir visa kas su jais susiję, yra mums šventa. Švelniai barame vietinius gyventojus, bandydami išaiškinti, kad šalia jų namų esančios karstinės įgriuvos - ne duobės šiukšlėms sumesti. Teisėtai reikalaujame iš jų pagarbos urvams, bet ar mes patys visada esame pakankamai jautrūs tų žmonių papročiams ir šventoms vietoms?  

Kelis šimtmečius abchazų piemenys ir medžiotojai Bzybės kalnagūbryje,  nedideliame iš akmenų sukrautame aptvare, kaip auką medžioklės dievams palikdavo strėlių antgalius. Speleologai, atklydę į Bzybę ieškoti urvų, be jokio sąžinės graužimo išgrobstė tą gausų senų antgalių lobį. Vietiniai negalėjo atsistebėti svetimšalių parodyta nepagarba jų protėviams.

Turistai, keliaudami  Karabi jailos plokštikalniu, pastebi daugybę tarpusavyje panašių daubų. Kaip nustebtų grupės vedlys, atlikęs savo gamtinius reikalus slėpdamasis už dviejų didžiulių luitų vienoje iš tų daubų, jei kas jam pasakytų, kad kažkur toli gyvena žmogus, kuriam ši vieta yra pati nuostabiausia pasaulyje, o po tais luitais yra įėjimas į jo atrastą svajonių urvą. 

Šiaip ar taip, tas urvas tėra vien urvas. Su skausmu turime sau pripažinti, jog šventų vietų pasaulyje nėra. Šventumo sąvoka egzistuoja tik žmogaus sąmonėje. Tačiau jei nekreipsime dėmesio į mus supančius reiškinius, nekursime jiems prasmių ir negausime atsakymų, - panirsime į snaudulį, ir mūsų gyvenimas taip pat praras prasmę.

Kas vienam žmogui yra šventa, kitam gali pasirodyti kvaila ir juokinga. Tačiau griaudami kitų šventoves, kažkada suprasime, jog sugriovėme ir savąją. Reikia turėti nemažai įžvalgos ir pakantumo, kad sugebėtume laiku pastebėti ir nesuplėšyti kitų žmonių sukurtos sakralios skraistės, gaubiančios jų garbinamą objektą.

Kad ir kaip būtų patogu treniruotėms kabinti virves ant bažnyčios bokšto, arba nutiesti orientacinio žygio maršrutą per kapavietes, turime laiku pagauti save už rankos ir sustabdyti - galbūt taip elgdamiesi pajėgsime išvengti tik ir ieškančio priežasties įsisiautėti šventojo karo.
 
Powered by Etomite CMS.