Koji Suzuki kūrinys "Draustinis po vandeniu" - apie urvų tyrinėjimą, viltį ir žmogaus esmę

Kur dažniausiai skaitome apie speleologus? Jų pačių dienoraščiuose, žurnaluose a la "National Geographic", na ir dar specializuotose knygose. Grožinės literatūros yra mažai, todėl mums neeilinis įvykis, kai galime lietuviškai paskaityti pasaulinio garso rašytojo novelę "Draustinis po vandeniu" apie urvus, jų tyrinėjimą ir sudėtingą žmogaus vidinį pasaulį. Novelė yra rinkinio "Tamsus vanduo" dalis.
Koji Suzuki mūsuose daugiau žinomas iš jo kūrinių Holivudinių perdirbinių "Tamsus vanduo', "Skambutis", bei garsėja kaip "Japoniškasis Stivenas Kingas". Įdomiausia, kad pats rašytojas siaubo filmų nemėgsta ir jo kūriniai yra apie kasdienius, paprastus dalykus, kuriuose svarbu pats žmogaus protas bei jį užvaldantys dalykai.

"Speleologijos esmė glūdi ne urvų, kuriuos jau atrado kiti, tyrinėjime. Svarbiausia yra atrasti dar niekieno nepaliestą urvą ir pirmam į jį įžengti. Tai saldžiausia akimirka speleologo gyvenime. Sakoma, jog tas, kuris patyrė šios akimirkos grožį, yra pasmerktas visiems laikams užsiiminėti urvų tyrinėjimu."
Koji Suzuki, "Draustinis po vandeniu" (knyga "Tamsus vanduo")

Koji Suzuki
 
Powered by Etomite CMS.