Kas tie šikšnosparniai?

Daugeliui jie asocijuojasi su tamsa, paslaptingumu ir vampyrais. Tačiau šikšnosparniai, kaip ir žmonės, yra žinduoliai. Tik jie, skirtingai nei kiti, ne vaikšto, o skraido. Dėl to dažnai yra vadinami naktiniais paukščiais.
Nepaisant to, jog mūsų žinios apie šiuos gyvūnus menkos, pasaulyje jų yra labai daug – virš 1000 rūšių (iš viso pasaulyje yra apie 4000 rūšių žinduolių). Lietuvoje gyvena apie 15 rūšių, o Europoje – apie 40 rūšių šikšnosparnių. Nenuostabu, kad tokiai gausybei rūšių būdinga didelė išvaizdos ir gyvenimo būdo įvairovė. Šikšnosparniai gyvena visur, išskyrus dykumas ir poliarines sritis. Vieni jų yra tik 3 cm ilgio ir apie 5 gramus svorio, kiti – net 40 cm ilgio ir sveria 1,5 kilogramo. Lietuvoje mažiausias yra šikšniukas nykštukas, kuris tesveria apie 5 gramus. O stambiausias – rudasis nakviša. Jis užauga iki 36 g masės.
Gyvena šie skrajūnai, palyginus su kitais smulkiais žvėriukais, gana ilgai. Laikomi nelaisvėje jie gyvena apie 30 metų, laisvėje – truputėlį trumpiau. Lietuvoje gyvenantys šikšnosparniai minta naktiniais vabzdžiais (uodais, drugeliais, vabalais ir kt.), tropinės rūšys ėda vaisius, laižo nektarą ar geria kraują. Yra ir plėšrūnų, gaudančių žuveles, varles, driežiukus. Vampyrų yra tik 3 rūšys, gyvenančios Pietų Amerikoje.

Grįžti į "Šikšnosparniai"

 

 
Powered by Etomite CMS.