Pagrindinis šių metų ekspedicijos Aranonjeros urvų sistemoje (Ispanija) tikslas buvo tyrinėti urvo S1 dugne esančius sifonus. Naras Vytis Vilkas atliko du eksploracinius nėrimus El Ninjo ir Irenos sifonuose. Čia galite pamatyti netaisytus ir nepagražintus sifonų vaizdus, taip kaip tai matė pats naras ir video autorius Vytis Vilkas.

Sifonas El Ninjo yra S1 urve maždaug 1300 m gylyje. Anot Vyčio pats sifonas nėra labai sudėtingas (~20 m. ilgio, 6 m gylio, 1.5 m pločio), bet nusigavimas iki jo - pragariškas. Su krūva sunkių nardymo įrangos maišų tenka įveikti bjauria siaurumą, pavadintą Gatera, ir dar daug kitų kliūčių. Slegia ir suvokimas apie  pagalbos neprieinamumą, jei kas nutiktų.
Sifonas labai svarbus tuo, kad  jis eina vakarų kryptimi ir tikėtina, kad ši požeminė upė bus visai kito baseino - Galego intakas (visos kitos rastos Aranjoneros sistemos požeminės upės išsikrauna Aros baseine).
El Ninjo sifonas

Antras sifonas, kuriame šios ekspedicijos metu nėrė Vytis Vilkas pavadintas Irenos vardu. Jis yra maždaug 1200 m. gylyje, taip pat vakarinėje S1 urvo dalyje.
Šis sifonas techniškai sudėtingesnis, nei El Ninjo. Prasideda jis vertikaliu ~ 25 m. gylio apvandenintu šuliniu. Šulinys patenka į horizontalų tunelį einantį dviem kryptimis. Tas tunelis eina kaip sinusoidė - aukštyn - žemys, nėrimo gylis svyruoja tarp 20 - 28 m. Pats sifonas gan platus - 2 - 3 m tiek į aukštį, tiek į plotį. Bet jis tęsiasi ir tęsiasi. Vytis išvyniojo visą turimą 120 m "chodovyko" ritę ir buvo priverstas grįžti atgal. Tuomet pabandė nerti priešinga kryptimi po šuliniu ir įsitikino, kad sifonas tęsiasi.
Irenos sifonas

 
Powered by Etomite CMS.