KARABI-JAILA

Krymas, Ukraina

Karabi-Jailos panorama
Karabi-Jailos panorama. Vidmanto Balkūno nuotrauka

 

Karabi-Jaila - stambiausia karstuojanti plynaukštė Kryme: jos plotas užima apie 113 km² (apie 11 km iš vakarų į rytus ir apie 10 km iš šiaurės į pietus). Visas rajonas susideda iš dviejų lygmenų: aukštutinės plynaukštės - Karatau kalnagūbrio (1260 m) ir žemutinės - pačios Karabi (600-1000 m).

Masyvas sudarytas iš karstuojančios uolienos - klinčių. Tinkamos klimato sąlygos leido susidaryti daugiau nei 250 urvų. Karabi-Jailoje yra du iš trijų giliausių Ukrainos urvų: Soldatskaja ir Nachimovskaja. 1989-aisiais Karabi-Jaila paskelbta Krymo kalnų karsto draustiniu.

Čia visuomet vėjuota, o oras ypatingai permainingas. Karabi rūkas sukuria Bermudų trikampiui prilygstančią atmosferą. Visoje Karabi-Jailoje nerasite nei vandens, nei gyvenviečių. Vienintelis civilizacijos taškas - buvusi meteostotis, priglaudžianti speleologus, kurioje dabar oficialiai likęs tik gelbėtojų postas, o tiksliau - vienas gyventojas.

Jau daugelį metų Lietuvos speleologai periodiškai vyksta į ekspedicijas po Krymo urvus. Raimondas Daniūnas Karabi-Jailoje yra atradęs ir keletą lietuviškų urvų: seniausi - Venta ir Sezamas, atrasti prieš daugiau kaip 20 metų.

Krymo urvų kadastras.
Kai kurių Krymo urvų aprašymai ir toponuotraukos.

2009 metų ekspedicijų į Karabi Jailą nuotraukos: Raimondo Daniūno pirminių praėjimų seminaras: I dalis (balandis/gegužė), II dalis (birželis/liepa), III dalis (rugpjūtis/rugsėjis), IV dalis (spalis/lapkritis); Gelbėtojų kursai (gegužė); Mokyklos kelionė (birželis); 2-ojo lygio speleoparengimo kursai (liepa); Naujųjų metų sutikimas (gruodis/2010 sausis).
2008 metų ekspedicijų į Karabi Jailą nuotraukos: Velykos Karabi (kovas); Urvų paieška (balandis/gegužė); Urvų paieška (birželis/liepa); Naujųjų metų sutikimas (gruodis/2009 sausis).
2007 metų ekspedicijų į Karabi Jailą nuotraukos: Soldatskaja (balandis/gegužė) ; Sezamas (liepa) ; Sezamas (rugpjūtis) ; Sezamas (spalis) ; Sezamas (spalis/lapkritis)
2006 metų ekspedicijos į Karabi-Jailos ir Ai-Petri rajonus aprašymas ir nuotraukos (Ai Petri ; Karabi )
2005 metų ekspedicijos į Karabi-Jailos rajoną dienoraštis ir nuotraukos.
2001 metų ekspedicijos į Karabi-Jailą nuotraukos.
2000 metų ekspedicijos į Karabi-Jailą nuotraukos.
1996 metų ekspedicijos į Karabi-Jailą nuotraukos.

Venta

Venta ir jos atradejas
Ventos anga ir urvo atradėjas - Raimondas Daniūnas 2006 m. Juliaus Šidiškio nuotrauka

Gylis: -215 m (kai kur nurodoma -190 m)
Ilgis: 800 m
Atrastas 1983-aisiais.

Ventos toponuotrauka (2009 m. Odesos speleoklubo)
Ventos kabinimo schema (2009 m.)

Ištraukos iš 2001-ųjų rudenį vykusios ekspedicijos į Karabi-Jailą dienoraščio:

Iš Raimio pasakojimo: "Venta - tai tokia upė, kuri teka ne tik per Lietuvą, bet ir per Latviją, gal todėl latviai, dalyvavę kelionėje, taip lengvai sutiko, kad urvą pavadintume tuo vardu. Tas urvas nuveda tave į 190 m.gylį, o gal ir daugiau, tiesiog iš pagarbos Gvozdeckio urvui (-191 m) neužrašėm Ventai daugiau."


VentojeVentoje

Leidžiamės. Urvas mus pasitinka siaurokais plyšiais, meandrais, landomis, nedidelėmis salytėmis. Laipiojame uolomis, po to nusileidžiame virve į šulinį apie 15 metrų, tempdami paskui save transportinius maišus su virvėmis. Ir visa tai tęsiasi, kol pasiekiame pirmosios urvo dalies galą - 60 metrų gylį. Čia prasideda didysis šulinys - 75 m gylio. Jo dugne kabo lentelė, bylojanti apie Ventos urvo atradimą ir tyrinėjimą - 1983 metais speleologų iš Kauno. Dar keletas palandžiojimų, pora nusileidimų virve į nedidelius šulinukus ir mes pagaliau pasiekiame urvo dugną, kukliais paskaičiavimais esantį 190 m gylyje. Aptinkame kastuvėlį iš praeitų tyrinėjimų, kažkur ropoja baltas, saulės niekad nematęs vabaliūkštis, sienos iškeverzotos įvairiais užrašais, molio dirbinukais. Pasidžiaugiame nuveiktu darbu ir kylame aukštyn.
Nors urve ir nematyt ištaigingų salių, įvairių stalaktitų ar stalagmitų, čia drėgna ir daug molio, tačiau urvo sienos, salės ir šuliniai yra įdomių formų. Jis - paslaptingas, žavi netikėtumais, kliūčių įvairove ir šiokiais tokiais išbandymais. Speleologams pasiduoda nenoriai, po truputį, atsiveria ir įsileidžia tik tiek, kiek esi to vertas, kiek darbo atidirbai. Urvas atitinka 2A sudėtingumo kategoriją.

 

 




Sezamas

Sezamo anga
Įėjimas į Sezamą. Aleksandr Kesmedži nuotrauka

Gylis: -206 m (ir tai dar ne dugnas, urvo tyrimai tęsiasi! ;)
2007 m. Sezamo planas ir išklotinė (suderinta su hidroniveliavimo duomenimis)

Urvas atrastas 1986-aisiais speleologo Raimondo Daniūno . Tąmet buvo praeitas iki "Senojo dugno", o dar po metų atrastas tolimesnis praėjimas itin siauru meandru ("Rūbinė"), pereinančiu į 78 m gylio šulinį. Iki 2006-ųjų metų birželio/liepos mėn. vykusios ekspedicijos (vad. R. Daniūnas), urvo gylis siekė 150 m (pagal tikslius hidroniveliavimo metodu gautus duomenis). Po 20-ies metų pertraukos suorganizuotoje ekspedicijoje į Sezamą, urvas buvo praplatintas ir pagilintas apie 20 m, bei pridėta apie 50 m urvo ilgio. 2006 spalio mėn. buvo surengta antroji ekspedicija į Sezamą: dar labiau praplatintos itin siauros urvo vietos, tad dabar jau Sezamas iki "Netikro dugno" yra praeinmas praktiškai visiems. Ir 2007-aisiais Sezamas neprarado populiarumo bei Lietuvos speleologų dėmesio: keturios iš penkių kelionių į Karabi-Jailą buvo skirtos būtent Sezamo tyrimams. Dvi iš jų - urvo topografavimui bei hidroniveliavimui. Tačiau urvo dugnas vis dar nepasiektas! :) Tad artimiausi tikslai Sezame išlieka tie patys: urvo tęsinio paieškos (platinimo darbai), naujų dalių topografavimas, taip pat lieka vis dar nepatikrintas "langas" "Didžiajame šulinyje".

Nuotraukos iš 2006-ųjų metų birželio/liepos mėn. vykusios ekspedicijos į Sezamą.
Nuotraukos iš 2006-ųjų spalį vykusios ekspedicijos į Sezamą.
Įspūdžiai iš 2006 m. birželio/liepos mėn., bei 2006 m. spalio mėn. kelionių į Sezamą.
Nuotraukos iš 2007-ųjų liepos mėn. kelionės.
2007-ųjų liepos mėn. kelionės dienoraštis.
Nuotraukos iš 2007-ųjų rugpjūčio mėn. kelionės.
Nuotraukos iš 2007-ųjų  spalio mėn. kelionės.
Nuotraukos iš 2007-ųjų lapkričio mėn. kelionės.
2007-ųjų liepos mėn. kelionės aprašymas.

Pokalbiai Sezamo fanatų forume :)

Soldatskaja

Įėjimas į Soldatskajos urvą
Įėjimas į Soldatskajos urvą. Vidmanto Balkūno nuotrauka. 

Soldatskaja - sudėtingiausias ir giliausias Ukrainos urvas. 2007 m. "Aenigmos" komanda suorganizavo ekspediciją, kurios pagrindinis tikslas buvo išmokti dirbti tokio sudėtingumo urve. Urvo dugnas buvo pasiektas, daugelis ekspedicijos dalyvių gavo daug naudingos patirties, nes urvas tikrai ne iš lengvųjų.

Vienas iš daugelio Soldatskajos meandrų
Vienas iš daugelio Soldatskajos meandrų. Vidmanto Balkūno nuotrauka 

Gylis: -517 m
Ilgis:  2100 m
Sudėtingumo kategorija: 4B 

Soldatskajos toponuotrauka
Techninis aprašymas ir kabinimo schema (iš Maskvos speleoklubo "Barjeras" 2004 m. ekspedicijos ataskaitos)
Soldatskajos urvo aprašymas  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


TERNOPILIO SRITIS

Vakarų Ukraina

Mlynki

Mlynki anga
Įėjimas į Mlynki urvą. Tomo Bikelio nuotrauka

Tai horizontalus labirintinis gipso urvas. Bendras urvo atšakų ilgis - virš 27 kilometrų.

Mlynki planas.

Ternopilio srities urvų schema.
Ternopilio srities urvų kadastras.

Nuotraukos iš 2006/2007 m. išvykos į Vakarų Ukrainos horizontaliuosius urvus.
Nuotraukos
iš 2006 m. išvykos į 220 km ilgio horizontalųjį urvą Optimističeskaja.
Nuotraukos iš 2006 m. išvykos į Vakarų Ukrainos horizontaliuosius urvus.
Nuotraukos iš 1998 m. pavasario ekspedicijos į urvą Optimističeskaja.

 
Powered by Etomite CMS.